Suplementacje dla sportowców? Nie tylko!

Dodane: 07-09-2016 14:13
Suplementacje dla sportowców? Nie tylko! Wybierając markę odżywek dobrze jest kierować się jej opiniami na rynku. Najważniejsza jest czystość. Generalnie można również poradzić się w jakimś sklepie, np. odżywki białkowe sklep.

Czy warto kupować odżywki białkowe przez Internet?

Chociaż korzystając ze specjalnych stron producentów takich preparatów, jak odżywki białkowe możemy zaoszczędzić sporo pieniędzy, to jednak trzeba zadać sobie pytanie, czy takie postępowanie ma sens. Istnieje bowiem sporo zdiagnozowanych przypadków, w których po zażyciu preparatów zakupionych za pośrednictwem Internetu nastąpiły niepożądane objawy, które nawet mogły stanowić niebezpieczeństwo dla życia i zdrowia człowieka.

Osoby, które zażywają takie preparaty często obawiają się oszustw ze strony sprzedawców w Internecie, ponieważ wszystkie substancje są bardzo podobne do siebie wyglądem, a producenci chcąc zarobić więcej mogą dosypywać różne niepożądane środki do kupowanego przez nas preparatu.


Bogaty wybór smaków

Odżywki białkowe najczęściej są sprzedawane w postaci proszku, który osoba zażywająca ten produkt rozpuszcza w odpowiedniej ilości wody. W związku z tym, że substancje białkowe nie mają zbyt przyjemnego dla konsumenta smaku, do większości produktów takich, jak odżywki białkowe jest dodawana substancja smakowa.

I tak, możemy obecnie na rynku spotkać odżywki nie tylko o popularnych owocowych smakach, jak na przykład smak truskawkowy czy wiśniowy, ale także o bardziej wyszukanych. Do rzadziej spotykanych smaków należą na przykład odżywki o smaku tiramisu czy o smaku ciasteczek. Różne smaki są związane także z różną zawartością białka w konkretnej odżywce.


Aminokwasy - definicja

Aminokwasy (aa, AA1, z ang. amino acids) ? grupa organicznych związków chemicznych zawierających zasadową grupę aminową oraz zasadniczo kwasową grupę karboksylową ?COOH, lub w ujęciu ogólniejszym, dowolną grupę kwasową2.

Przykładem aminokwasu zawierającego grupę sulfonową ?SO3H jest tauryna (kwas 2-aminoetanosulfonowy), natomiast zawierającego grupę fosfonową ?C?PO3H2 jest ciliatyna3 (kwas 2-aminoetanofosfonowy).

Grupa aminowa może być pierwszorzędowa (?NH2), drugorzędowa (?NHR), trzeciorzędowa (?NR2), lub czwartorzędową amoniową (?NH3+). Aminokwasy zawierające czwartorzędową grupę amoniową to związki z grupy betain4, a ich przedstawicielem jest N,N,N-trimetyloglicyna (betaina), (CH3)3N+CH2COO?.

Ponieważ aminokwasy zawierają zarówno grupę kwasową, jak i zasadową, zachodzi w nich wewnątrzcząsteczkowa reakcja kwas-zasada i związki te istnieją głównie w formie jonów obojnaczych. Jony obojnacze aminokwasów są rodzajem soli wewnętrznych (amfolitami), dlatego mają wiele właściwości typowych dla soli: są substancjami krystalicznymi o wysokich temperaturach topnienia, wykazują duże momenty dipolowe, są rozpuszczalne w wodzie, ale nierozpuszczalne w węglowodorach5.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy



© 2019 http://informator.bialowieza.pl/