Jak ćwiczyć i uprawiać sport

aty. Słowem białka i ich typyOdżywki białkowe można podzielić na trzy duże grupy, wskazujące na ich pochodzenie. I kolejno mamy na rynku białka roślinne, z pszenicy, ryżu, czy sojowe. Kolejne są białka serwetkowa (mleczne) oraz zw

Dodane: 03-05-2016 01:43
Jak ćwiczyć i uprawiać sport Generalnie to doskonałe miejsca, aby zakupić niezbędne do treningu suplementy i odżywki. Jednak dlaczego dobrze jest uprawiać sport wraz z suplementacją?

Izolaty, hydrolizaty, koncentraty. Słowem białka i ich typy

Odżywki białkowe można podzielić na trzy duże grupy, wskazujące na ich pochodzenie. I kolejno mamy na rynku białka roślinne, z pszenicy, ryżu, czy sojowe. Kolejne są białka serwetkowa (mleczne) oraz zwierzęce niemleczne. Każdy z tych typów ma swoje właściwości, wchłanialność oraz inne ważne dla sportowców parametry.

Izolat serwatki jest najlepszy jako po treningów, ponieważ szybko się wchłania i dobrze odżywia nasze mięśnie po wysiłku fizycznym. Co ciekawe najgorzej przyswajalne są izolaty białka wołowego. To jaka odżywkę będziecie stosować, zależy od waszych potrzeb na dodatkowe białko w diecie, pamiętając, ze to właśnie w diecie powinno być tego białka wystarczająco.


Wikipedia o żywieniu sportowców

Nadrzędnym zdaniem w planowaniu jadłospisu jest ustalenie równowagi pomiędzy energią przyjmowaną, a wydatkowaną. Utrzymanie tego bilansu jest warunkiem rozwoju fizycznego, zdrowia i aktywności zawodowej człowieka. Odstępstwo od tej równowagi, utrzymujące się w dłuższym czasie może doprowadzić do wycieńczenia organizmu lub do nadwagi i otyłości. Najprostszą metodą kontroli równowagi energetycznej jest codzienne ważenie się na czczo.

Dobowy wydatek energetyczny (całkowita przemiana materii - CMP) to składowa:

podstawowej przemiany energii,
swoiście dynamicznego działania pokarmu,
wydatków energetycznych związanych z wykonywaniem codziennych czynności.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Żywienie_sportowców


Produkty białkowe

W codziennej diecie mamy wiele źródeł białka, które bierze czynny udział w budowaniu masy mięśniowej i jest podstawowym składnikiem diet sportowych. Bardziej doświadczeni sportowcy wiedzą, że mięso nie jest jedynym źródłem aminokwasów. Wiele rzeczy poza tymi typowo mięsnymi zawiera bardzo dużo białka i są chętnie jedzone nie tylko przez sportowców, ale i weganów.

Jednym z wielu produktów tego typu jest fasola i inne rośliny strączkowe, ale nie wszystkie. W fasoli znajdziemy dużo potrzebnego dla naszego organizmu białka, dlatego też fasola jest produktem często występującym w dietach. Do tego można dorzucić jeszcze soczewicę oraz przetwory mleczne i dieta sportowca gotowa. Oczywiście białko to nie jedyna potrzebna człowiekowi rzecz, a zbyt duża ilość w diecie może prowadzić do poważnych problemów z nerkami



© 2019 http://informator.bialowieza.pl/